Agenda

Beeld & Beleving Bergeijk
Contact Stichting Rietveld & Ruys

Kijken, voelen, ruiken en luisteren naar kunst

Stichting Rietveld & Ruys organiseert deze zomer een cultureel evenement met maatschappelijke betekenis: ‘Beeld & Beleving’. Gedurende acht weken worden in de publieke ruimte van de gemeente Bergeijk monumentale beelden geplaatst. Door middel van een samenwerking met sociaal-culturele partners zullen diverse doelgroepen op een actieve manier kunst gaan beleven. De kunst komt naar je toe, of je gaat actief op de kunst af.

Beeld & Beleving is een onderhoudende expositie waarbij ontmoetingen, samenzijn en samen beleven belangrijk aspecten zijn. Omdat dat niet voor iedere doelgroep even vanzelfsprekend is, wordt er extra aandacht gegeven aan hen die minder makkelijk in beweging komen of waarvan de afstand tot het beleven van beeldende kunst wat groter is. Deze groepen worden onder begeleiding met de kunstwerken in contact gebracht voor een brede kunstbeleving, waarbij behalve kijken ook andere zintuigen zullen worden geprikkeld. De kunst is aan te raken, te beluisteren, te ruiken en misschien wel te proeven….!

Waar en wie

Centrale plek is het Mien Ruys Park bij Rijksmonument De Ploeg dat zich perfect leent als decor voor een tentoonstelling van monumentale kunst. Ook in alle kerkdorpen van de gemeente Bergeijk zullen kunstwerken geplaatst worden. Er zal werk te zien zijn van gerenommeerde kunstenaars zoals: Bertha Saveniers (B), Eric Verhelst (B), Adelheid en Huub Kortekaas (NL), Adri Verhoeven (NL), Jaak Hillen (B), André Boone (NL), Olaf Mooij (NL), Harry Verhoeven (NL), Toon Slegers (NL), Arie Berkulin (NL) en Ronald van der Meijs (NL). In totaal gaat het om ruim 60 objecten in de breedste zin van het woord: sculpturen, installaties, beeldhouwwerken, ruimtelijke objecten.

Livekunst

Tijdens Beeld & Beleving komt kunst werkelijk tot leven, want in het Mien Ruys Park wordt ook vier weken lang live gebeeldhouwd. Fransman Philippe André, de Bulgaarse Penka Nikova en de Belgen Guy Janssen en Marc de Winter beitelen ter plekke een beeld uit een blok Belgisch hardsteen (arduin) van 2500-3000 kilo. Wees getuige van het hakproces, ga in gesprek met de kunstenaars en luister hoe het beeld langzaam uit de steen wordt ‘bevrijd‘.

Route

Er wordt een fietsroute van 40 kilometer uitgezet langs alle beelden, die loopt door de Bergeijkse kernen. Vertrekpunt is het Cultuurhuis in Bergeijk (het voormalige Teutenhuis), waar een informatieve knooppunten-routekaart is te halen die de locaties en kunstwerken verbindt. Als bijzondere pleisterplaatsen zijn opgenomen: Natuurtuin 't Loo, inloop- en participatiehuis Aquino, Beeldhouwparadijs Hofmanheide, Openluchttheater de Hunnebergen en Beeldentuin Toon Slegers.

Locatie Mien Ruys Park bij Rijksmonument De Ploeg